Tävlingar på internet

2010-11-24

ERB har den senaste tiden tagit emot ett antal anmälningar från konsumenter som deltagit i olika tävlingar som marknadsförs på internet och där man uppmanas att svara på frågor via SMS för att få en chans att vinna ett pris.

Konsumenten debiteras en avgift per fråga för deltagande i tävlingen, till exempel finns det tävlingar där deltagandet kostar 20 kr per SMS-fråga. I samtlig marknadsföring av dessa tävlingar som ERB har granskat har det funnits tydlig prisinformation, både i marknadsföringen på internet och i de SMS med frågor som skickas till deltagarna.

 

Trots detta synes det som att en del konsumenter inte uppmärksammar prisinformationen och uppfattar det som att det ska vara gratis att delta i tävlingen. ERB vill därför uppmana till försiktighet vid deltagande i tävlingar på internet. Läs alltid noggrant igenom all information som finns på de internetsidor där tävlingen presenteras, innan du går med i tävlingen.

 

Om du har fått marknadsföring för dessa tävlingar via mail beror det ofta på att du deltagit i andra tävlingar och i dessa, som ett villkor för att delta, varit tvungen att acceptera att ta emot marknadsföring för andra tjänster och därför uppgett din mailadress. En del konsumenter uppger att de känt sig stressade av att det kommit mycket information på kort tid. Låt dig aldrig stressas till att gå med i en tävling om du är osäker på villkoren. Se alltid till att du får tid att ta till dig all tillgänglig information innan du går vidare och om du tycker att det går för fort kan du alltid avbryta istället för att gå vidare i tävlingen.

 

Tänk på att om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis också det.

 

Vanliga frågor

Hur stoppar man en prenumerationstjänst på mobilen? Hitta svaret på den här och andra vanliga frågor: